04.11.2015: Șevciuc-Rogozin:Ţările vecine destabilizează situația în Transnistria

Transnistria face eforturi să-şi promoveze mărfurile pe piaţa din Rusia. Liderul autoproclamatei Republici Tranistrene Evgheni Şevciuk a discutat ieri, la Moscova, cu vicepremierul Dmitri Rogozin, posibilitatea creării unor premise în vederea stimulării exportului de produse din Transnistria pe piaţa din Federaţia Rusă. Părţile au convenit că elaborarea unor hotărâri în acest sens reprezintă o prioritate pentru interacţiunile dintre Rusia şi Transnistria.

Şevciuk a abordat acest subiect în cadrul unei discuţii privind efectele presiunilor externe asupra economiei și transporturilor regiunii separatiste. Serviciul de presă al președintelui Putin susține că o atenție deosebită a fost acordată impulsurilor negative din exterior, care complică situația socială și economică a cetățenilor ruși, care locuiesc în Transnistria.

Potrivit novostipmr.com, părțile au ajuns la concluzia că țările vecine cu regiunea separatistă desfășoară acțiuni contraproductive, care încearcă să destabilizeze funcționarea economiei RMN. Dmitri Rogozin, reprezentantul oficial al preşedintelui Putin în Transnistria, susține că efectele acestor încercări sunt foarte periculoase în contextul tensiunilor politice dintre Tiraspol și Chișinău. 

Potrivit lui Rogozin, pacea și stabilitatea trebuie să predomine în această regiune, lucru imposibil când participanții la negocieri – Republica Moldova și Ucraina – întreprind acțiuni de restricționare a circulației libere pentru locuitorii RMN, care dețin cetățenia rusească, precum și acțiuni de urmărire penală a funcționarilor organelor puterii de stat și operatorilor economici transnistrieni, prin intermediul a numeroase restricții netarifare pentru întreprinderile transnistrene care au activitate economică externă, ajungându-se astefel la destabilizarea situației în Transnistria. 
Cei doi oficiali consideră că în felul acesta ţările vecine țări contribuie la extinderea sărăciei printre locuitorii din autoproclamata republică transnistreană.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/externe/20775/%C8%98evciuc-Rogozin-%E2%80%9E%C5%A2%C4%83rile-vecine-destabilizeaz%C4%83-situa%C8%9Bia-%C3%AEn-Transnistria%E2%80%9D.htm