04.10.2013: Comunicat de presă al Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

Pe 3 octombrie 2013, la solicitarea Delegaţiei Federaţiei Ruse a fost desfăşurată şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC). În cadrul acesteia, la solicitarea Delegaţiei Federaţiei Ruse a fost desfăşurată şedinţa extraordinară în cadrul căreia a fost prezentat şi confirmat locotenent-colonelul Ivanov Serghei Valerii în calitate de observator militar din partea contingentului militar rus de pacificatori.

Principalul subiect al şedinţei a fost continuarea discuţiilor asupra introducerii unilaterale de către partea transnistreană, fără coordonarea prealabilă cu Comandamentul Militar Unificat şi CUC, a unui contingent militar suplimentar în or. Bender, raion cu regim sporit de securitate.

Delegaţia moldovenească a insistat asupra retragerii acestei subunităţi militare şi revenirea la situaţia de până la 22 mai 2013 – ziua când această unitate a fost introdusă în Zona de Securitate. Totodată, a fost atrasă atenţia asupra faptului că acţiunea părţii transnistrene reprezintă o încălcare gravă a documentelor de bază a operaţiunii de pacificare şi deciziilor CUC.

Amintim că în conformitate cu prevederile deciziilor de bază ale CUC, locurile de dislocare ale formaţiunilor militare de pacificatori şi toate deplasările formaţiunilor militare în Zona de Securitate se aprobă de către CUC.

Pe parcursul discuţiilor, unele delegaţii au avut opinii divergente faţă de situaţia tensionată determinată de acţiunile unilaterale ale militarilor transnistreni şi au înaintat părţii moldoveneşti propuneri cu conţinut ultimativ şi condiţionat. Astfel de poziţii reprezintă momente distructive în procesul de soluţionare şi revenire la normalitate a activităţii CUC.

În lipsa consensului pe marginea acestei chestiuni, s-a convenit că discuţiile vor fi continuate la şedinţa ordinară, care va avea loc pe data de 10 octombrie 2013.

Totodată, delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control dezminte declaraţiile făcute de către Oleg Beleakov, co-preşedintele din partea regiunii transnistrene în CUC, precum că la editarea volumului de decizii protocoale ale Comisiei din perioada 2011-2012, unilateral au fost operate unele modificări. Acuzaţiile aduse de către acesta sunt lipsite de careva temei, pot fi calificate ca noi insinuări şi fac parte din şirul de atacuri permanente la adresa delegaţiei Republicii Moldova în CUC. Aceste afirmaţii au drept scop zădărnicirea agendei de lucru a Comisiei, precum şi distragerea atenţiei opiniei publice de la necesitatea soluţionării nemijlocite a problemelor create în Zona de Securitate de către autorităţile transnistrene.

Sursa: Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control