04.09.2015: Emisarii Kremlinului recunosc independenţa Transnistriei şi critică Chişinăul

Poporul Transnistriei a ales acum 25 de ani prin referendum legal să fie independent, iar normele internaţionale privind dreptul la autodeterminare s-au materializat acum sub forma unui stat suveran, cu propria structură de conducere şi cu o economie în dezvoltare, au declarat ieri, la Tiraspol, deputaţii ruşi.

Mai mulţi deputaţi ruşi şi membri ai consiliilor de cooperare dintre Moscova şi Tiraspol au participat ieri la manifestările dedicate marcării a 25 de ani de la „înfiinţarea republicii transnistrene”. În cadrul întrevederii cu reprezentanţii puterii de la Tiraspol, deputaţii ruşi au apreciat independenţa politică a Transnistriei. „Alegerea poporului făcută acum 25 de ani prin organizarea referendumului cu respectarea tuturor normelor  de drept, precum şi prevederile internaţionale privind dreptul la autoderminare al naţiunilor s-a realizat şi s-a materializat astăzi sub forma unui stat cu propria structură de conducere, cu putere legislativă şi executivă şi cu o economie în dezvoltare”, a declarat reprezentanta Dumei de Stat, generalul-maior, Tatiana Moskalkova. 

Ea a mai spus reprezentanţilor regimului separatist de la Tiraspol că această alegere trebuie să fie respectată de comunitatea internaţională. Referitor la blocada economică invocată de administraţia de peste Nistru şi a interzicerii acccesului autoturimelor înmatriculate cu numere transnistrene, deputaţii ruşi au acuzat Republica Moldova de faptul că încalcă legislaţia internaţională, „ceea ce este nefondat, illegal şi nedrept”.   

Reprezentanţii Kremlinului au declarat că armata Transnistriei care a ajuns la un nivel de dotare foarte înalt şi la noi capacităţi „este capabilă să apere intersele cetăţenilor care şi-au făcut deja alegerea”.  Alături de deputaţi şi alţi oficiali ruşi, la manifestări au mai participat şi reprezentanţi ai mai multor enclave, cum ar fi ai Osetiei de Sud sau ai Abhaziei.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/politica/emisarii-kremlinului-recunosc-independenta-transnistriei-critica-chisinaul-1_55e8370ef5eaafab2c35f4d7/index.html