04.07.2014: La Bender a continuat şedinţa Comisiei Unificate de Control

 
 

Comunicat de presă

4 iulie 2014

La Bender a continuat şedinţa Comisiei Unificate de Control

 

Pe 3 iulie 2014, în or. Bender a continuat şedinţa Comisiei Unificate de Control, amânate la data de 26 iunie a.c., când nu a fost aprobată agenda sub conducerea co-preşedintelui CUC din partea Federaţiei Ruse.

În cadrul şedinţei Delegaţia Republicii Moldova, în mod repetat, a solicitat includerea în agenda ordinei de zi a subiectului privind acţiunile unilaterale ale Tiraspolului de consolidare a infrastructurii la postul transnistrean de la intrarea în mun. Bender, aflat în Zona de securitate. În acest context, partea transnistreană a confirmat intenţia de a transforma postul menţionat într-un terminal multifuncţional, fapt ce contravine prevederilor Acordului din 1992, deciziilor protocolare ale CUC şi devine un element de tensionare a situaţiei în raionul cu regim sporit de securitate.

Totodată, delegaţia regiunii transnistrene consistent promovează ideea întăririi componentei militare în mun. Bender (raion cu regim sporit de securitate) prin introducerea unilaterală a unei subunităţi militare. Amintim că până la acest moment nu a fost executată decizia protocolară a CUC cu privire la retragerea subunităţii de asigurare a conducerii contingentului de pacificare transnistrean, introdusă unilateral în luna mai 2013, ceia ce contravine deschis mecanismele de pacificare şi prejudiciază situaţia în Zona de securitate.

Pentru menţinerea stabilităţii şi monitorizarea strictă a deplasării formaţiunilor militare transnistrene în or. Bender, delegaţia moldovenească a propus transformarea postului de pacificatori al Federaţiei Ruse nr.10 de pe podul peste r. Nistru dintre or. Bender şi Tiraspol în unul trilateral, aşa cum este prevăzut în deciziile anterioare ale CUC.

Totodată, în cadrul şedinţei, delegaţia Republicii Moldova a atenţionat CUC asupra ultimelor acţiuni destabilizatoare ale reprezentanţilor Tiraspolului în regiune, inclusiv şi asupra şanţurilor săpate în vecinătatea s. Doroţcaia din raionul Dubăsari, menţionând că blocarea ieşirii observatorilor militari pentru documentare pune în pericol mecanismul actual de menţinere a păcii şi tensionează situaţia în Zona de securitate.

Din lipsă de consens pe subiectele menţionate, la iniţiativa copreşedintelui din partea Federaţiei Ruse delegaţiile au convenit ca discuţiile pe marginea acestor subiecte să continue în cadrul şedinţei următoare.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control

 

Biroul pentru reintegrare

http://reintegrare.gov.md