04.07.2014: INVESTIGAŢIE în urma căreia s-a constatat cât de uşor sunt furnizate armele armatei a 14-a in estul Ucrainei

Arme şi muniţii din dotarea trupelor Federaţiei Ruse, displocate în regiunea transnistreană, sunt furnizate militanţilor din estul Ucrainei. Constatarea aparţine unor jurnalişti de investigaţie ai unei reţele internaţionale de organizaţii media. Potrivit lor, armele provin din depozitele Armatei a 14-a, iar de livrarea armamentului s-ar fi ocupat interlopul moldovean Ion Druţă, supranumit “Vanea Pisateli”. Tranzacţiile ar fi avut loc acum o lună, în Chişinău.

În cadrul investigației, ziariștii au vrut să demonstreze cât de ușor este să obții arme de la dealerul moldovean. Negocierile au avut loc în perioada 13-18 mai. Un reporter sub acoperire s-a întâlnit cu Druţă într-un local din Chişinău. Interlopul i-ar fi spus că poate livra 30 de arme şi cinci lansatoare de grenade, la preţul de 29 de mii de euro. Ion Druţă ar fi promis că armele vor ajunge în Odesa într-o săptămână. Jurnalistul a înregistrat întreaga conversaţie cu interlopul, care ar fi spus că armele sunt produse în Rusia şi provin din depozitele fostei Armate a 14-a, dislocată în regiunea transnistreană.

După ce jurnalistul i-ar fi spus lui Druţă că poate cumpăra un lansator de grenade cu 1000 de euro, traficantul i-a dăruit un pistol semiautomat.

Tranzacţia a avut loc cu 10 zile înainte de masacrul de la Palatul Sindicatelor din Odesa, unde au fost ucişi 40 de oameni. Atunci, autorităţile ucrainene au anunţat despre participarea la atentat a unor grupări din regiunea transnistreană. Anul trecut, interplopul Ion Druţă a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, pentru comandarea unui triplu omor. Curtea Supremă de Justiţie l-a achitat însă. El este dat în căutare în România, unde este acuzat de comandarea asasinării unui om de afaceri.

 

Sursa: http://www.prime.md/rom/news/crime/item9849/