04.06.2016: PREŞEDINŢIA GERMANIEI ÎN OSCE CONSIDERĂ „UN SUCCES INDUBITABIL” RELUAREA NEGOCIERILOR ÎN FORMAT „5+2”

Preşedinţia Germaniei în OSCE consideră un succes indubitabil reluarea negocierilor privind reglementarea conflictului transnistrean în formatul „5+2”. Potrivit agenţiei „INFOTAG”, astfel a declarat vineri, la Berlin, la conferinţa de presă de totalizare, reprezentantul special al preşedintelui în exerciţiu la OSCE, Cord Meier-Klodt. Misiunea OSCE la Chişinău a organizat transmiterea conferinţei de presă cu posibilitatea de a adresa întrebări.

Potrivit spuselor sale, la finele negocierilor din 2-3 iunie a fost semnată un protocol care defineşte sarcinile pe viitor.

„Este foarte important că am revigorat platforma principală – negocierile în formatul „5+2”. Acesta este un rezultat al eforturilor combinate ale mediatorilor din partea FR şi Ucrainei, precum şi observatorilor din partea SUA şi UE. Asemenea unitate în abordare s-a manifestat acum o lună, când împreună am efectuat o vizită la Chişinău şi Tiraspol, am elaborat foaia de parcurs al următorilor paşi”, a spus Cord Meier-Klodt.

El a subliniat că „negocierile se vor desfăşura nu aşa, pur şi simplu, ci pentru a face un pas înainte, pentru a soluţiona problemele în interesele populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului”. Diplomatul german a subliniat că „preşedinţia Germaniei în OSCE îşi propune să impulsioneze şi să favorizeze la maxim reglementarea conflictelor îngheţate pe teritoriul statelor OSCE”.

„Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care a vorbit în debutul conferinţei, de asemenea, a menţionat acest fapt. Suntem bucuroşi că prin eforturi comune am reuşit să reluăm negocierile”, a spus Cord Meier-Klodt.

Oficialul a informat că la mijlocul lunii iulie în Bavaria va avea loc conferinţa tradiţională pentru consolidarea măsurilor de încredere între Chişinău şi Tiraspol.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, el a spus că „data desfăşurării următoarei runde de negocieri privind reglementarea transnistreană în format „5+2” deocamdată nu a fost stabilită”.

„Există foaia de parcurs şi protocolul semnat la finele negocierilor de la Berlin. Este evident că problema reglementării transnistrene nu poate fi soluţionată mâine. Deciziile le vom lua pas cu pas, pentru a identifica treptat următoarele acţiuni. Următorul punct din ordinea de zi este conferinţa informală de consolidare a măsurilor de încredere, care va avea loc în Bavaria la mijlocul lunii iulie. Paşii ulteriori îi vom stabili împreună. Scopul nostru este să pornim din loc şi foarte important este că ne-a reuşit acest obiectiv, să reluăm negocierile”, a spus Cord Meier Klodt.

Potrivit spuselor sale, paşii ulteriori şi termenii de executare sunt stipulatşi ăn protocolul semnal, care va fi publicat pe site-ul OSCE.

La rândul său, şeful Misiunii OSCE în Moldova, Michael Scanlan, a menţionat că protocolul semna defineşte cele mai acute probleme în procesul de reglementare transnistreană, precum şi termenii de îndeplinire a măsurilor pentru soluţionarea acestora. Potrivit spuselor sale, în protocol se vorbeşte despre soluţionarea problemelor din domeniul învăţământului, telecomunicaţiilor, transportului şi din alte domenii. El a exprimat speranţa că „abordarea constructivă, manifestată de toţi participanţii formatului „5+2”, va facilita progresul în îndeplinirea sarcinilor propuse”.

 

Sursa: http://www.infotag.md/politics-ro/225175/