04.05.2015: Comunicat de presă – Reprezentanții Tiraspolului continuă să blocheze activitatea Comisiei Unificate de Control și nu respectă angajamentele asumate în aspectele ce vizează asigurarea liberei circulații


Comunicat de presă

04 mai 2015

 

Reprezentanții Tiraspolului continuă să blocheze activitatea Comisiei Unificate de Control și nu respectă angajamentele asumate în aspectele ce vizează asigurarea liberei circulații

 

Pe 30 aprilie 2015, în cadrul şedinţei Comisiei Unificate de Control au fost continuate discuțiile pe marginea subiectului asigurării liberei circulaţii prin Zona de Securitate.

În pofida faptului că la nivelul reprezentanților politici pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului și Tiraspolului s-a convenit ca în perioada sărbătorilor pascale să fie eliminate toate obstacolele în calea liberei circulații a persoanelor şi mijloacelor de transport între cele două maluri ale Nistrului, structurile din regiunea transnistreană au încălcat în repetate rânduri această înțelegere, supunând unei atitudini discriminatorii locuitorii de pe malul drept, care în acest interval de timp au trecut peste linia administrativă.

În cadrul ședinței a fost abordat și cazul parohului bisericii din s.Corjova r-l Dubăsari Oleg Cernat, care la 29 aprilie curent a fost stopat de către reprezentanții structurilor de forță transnistrene în preajma localității Doroțcaia, cu interzicerea deplasării acestuia spre localitatea de domiciliu – s.Corjova, pe motiv că a fost inclus în lista persoanelor indezirabile în localitățile din stânga Nistrului. Parohul a fost supus unui tratament degradant, fiindu-i încălcate drepturile fundamentale, lezată demnitatea de cetățean și de slujitor al cultelor.

Discuţiile în contradictoriu cu reprezentanții transnistreni, mai cu seamă la nivelul co-președinților,reprezentanţilor Ucrainei și Misiunii OSCE, au demonstrat încă o dată că primii au o atitudine neconstructivă și nu sunt interesați în abordarea subiectului liberei circulații. Pe parcursul ședinței, reprezentanții Tiraspolului au dat dovadă de un comportament și o atitudine destabilizatoare, facând uz de un întreg arsenal de tertipuri, pretexte și interpretări eronate pentru a devia discuțiile de la subiectul ședinței, a bloca orice inițiative venite din partea delegațiilor CUC și a ignora angajamentele asumate la ședința din 9 aprilie curent.

Este de menţionat și faptul că, în cadrul şedinţei, co-președintele delegaţiei transnistrene, în prezenţa delegaţiilor Republicii Moldova, Federaţiei Ruse, reprezentanţilor Ucrainei și Misiunii OSCE a recunoscut că, locul exerciţiului desfăşurat de militarii moldoveni la 26 martie curent, şi anume la intersecţia drumului Bălăbăneşti-Cimişeni cu traseul M-14, nu se află în perimetrul Zonei de Securitate. Anterior, delegaţia transnistreană a învinuit partea moldovenească de încălcarea regimului Zonei de Securitate în cadrul acestor exerciții.

Discuţiile asupra subiectelor menţionate vor fi continuate la următoarea întrunire a Comisiei, preconizată pentru 14 mai 2015.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control