04.04.2017: FOSTA CONDUCERE A BCT A FOST ARESTATĂ PENTRU „PRĂBUŞIREA RUBLEI TRANSNISTRENE”

„Foştii şefi ai Băncii Centrale Transnistrene (BCT), Eduard Kosovski şi Aleksandr Leanca au fost arestaţi, fiind acuzaţi că au realizat ideea fostei conduceri a Transnistriei de a prăbuși rubla transnistreană”, consideră deputatul Sovietului Suprem (SS), Andrei Safonov.

Solicitat de INFOTAG să comenteze arestarea bancherilor, el a menţionat că, „la propunerea fostului preşedinte Evghenii Şevciuk, SS a aprobat în 2016 cursul rublei la nivelul de 11-11,3 pentru un dolar, iar peste câteva zile, Şevciuk şi Kosovski au cerut ca moneda naţională să scadă până la 14-16 ruble pentru un dolar”.

„A fost o provocare, după care a urmat panică şi căderea pieţei. SS a fost categoric împotriva acestor măsuri de sărăcire a transnistrenilor, căci exista pericolul majorării tarifelor şi preţurilor din cauza deprecierii rublei. Atunci Kosovski şi Leanca au făcut o înţelegere cu bancheri şi speculanţii valutari, desfăşurând o şedinţă secretă la BCT. Contrar legii, rubla a fost depreciată”, a menţionat deputatul transnistrean, calificând aceste acţiuni drept „lovitură asupra populaţiei cu venituri mici”.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/243419/