04.04.2016: Actualitate Politic Cultural Extern Dosar Opinii Focus Interviu Comunităţi istorice Foto Dialog Lavrov-Galbur // Ce statut vrea Rusia pentru regiunea transnistreană

Şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, în cadrul unui dialog purtat cu omologul său de la Chişinău, Andrei Galbur, a declarat că pledează pentru păstrarea regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova.

Potrivit RIA Novosti, ministrul de Externe al Rusiei a mai precizat că Moscova susține continuarea negocierilor în formatul 5+2 (Republica Moldova și regiunea transnistreană – ca părți ale conflictului; Rusia, Ucraina și OSCE – în calitate de intermediari; SUA și UE – observatori).

„Suntem de acord ca în baza unor pași mici, dar siguri, să fie restabilit procesul de negocieri și să trecem de la soluționarea unor chestiuni simple, la discuția problemelor serioase, inclusiv și stabilirea unui statut pentru Transnistria, în componența unei Moldove indivizibile și neutre”, a declarat Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă, după întrevederea cu şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene, Andrei Galbur, efectuează o vizită de lucru la Moscova în perioada 4-5 aprilie, la invitaţia lui Serghei Lavrov.

Potrivit unui comunicat al MAEIE, cei doi miniştri de externe vor efectua în cadrul întrevederii un schimb amplu de opinii pe întreg spectrul de chestiuni actuale de pe agenda relaţiilor bilaterale, în particular, vizând promovarea dialogului politic, perspectivele dezvoltării cooperării în domeniul comercial-economic şi cultural-umanitar. Totodată, în cadrul vizitei va fi semnat un Plan de consultări între ministerele afacerilor externe ale Rusiei și Republicii Moldova pentru anii 2016 — 2017.