04.03.2017: FOTO // SIS a dezvelit un monument în memoria eroilor căzuţi „pe Nistru”

FOTO // SIS a dezvelit un monument în memoria eroilor căzuţi „pe Nistru”

FOTO: Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova

La Serviciul de Informaţii şi Securitate a avut loc, astăzi, ceremonia de comemorare a 25 de ani de la începutul acţiunilor de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova. Cu această ocazie, Serviciul a inaugurat un monument dedicat combatanţilor organelor securităţii statului, căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.

 

La eveniment au participat Pavel Filip, Prim-ministru al Republicii Moldova, parlamentari, membri ai Cabinetului de miniştri,  combatanţi şi veterani ai organelor securităţii statului, angajaţi ai SIS, rude şi membri ai familiilor celor decedaţi în luptele sângeroase din 1992.

Pavel Filip, Prim-ministrul R. Moldova, a exprimat gratitudine combatanţilor organelor securităţii statului pentru profesionalismul şi abilităţile de a face faţă celor mai dificile sarcini în timpul operaţiunilor de luptă. Dumnealui a declarat că Republica Moldova are nevoie de unitate, deoarece toate problemele vin de la dezbinare în societate şi trebuie însuşită această lecţie, păstrând vie memoria eroilor neamului.

Inaugurarea acestui monument reprezintă, pe de o parte, respectul pentru camarazii voștri care nu s-au mai întors acasă din aceste lupte, pe de altă parte, reprezintă capacitatea dumneavoastră, celor care au participat și au contribuit la instalarea monumentului, de a dovedi că sunteți cei care știți să păstraţi memoria. Doar cel care știe să respecte și păstreze memoria își poate construi un viitor”, a menționat șeful Executivului.

La rândul său, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, Mihai Balan a adus omagiu eroilor care au apărat integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, precizând că ‚,deşi istoria, cu fiecare an, ne îndepărtează de acele tragice evenimente, nicidecum nu diminuează onoarea şi respectul faţă de martirii neamului, care şi-au pus pe altarul independenţei Patriei ceea ce au avut mai scump – viaţa”.

Roman Boţan, preşedintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică a Parlamentului R. Moldova a adresat, în numele Parlamentului şi membrilor Comisiei, urări de bine şi sănătate tuturor celor care şi-au îndeplinit datoria cu cinste şi abnegaţie în timpul conflictului armat de pe Nistru. ,,Sunteţi eroi, iar eroii nu mor niciodată, ne închinăm în faţa Dumneavoastră pentru jertfirea de sine pentru viitorul acestei ţări”, a spus preşedintele Comisiei.

Evenimentul a continuat cu oficierea, de către un sobor de preoţi, a Sfintei Liturghii pentru pomenirea combatanţilor căzuţi pentru apărarea integrităţii şi independenţei ţării. După tedeum, invitaţii au ţinut un minut de reculegere şi au depus flori la monument. Evenimentul s-a încheiat cu servirea invitaţilor cu terci ostăşesc.

Monumentul dedicat eroilor securităţii de stat reprezintă o lucrare semnată de sculptorul Andrei Dohotaru şi meşterul popular Ion Lozan. Acesta are o înălţime de circa 5 metri şi a fost ridicat din piatră de Cosăuţi. Pe monument este instalată o placă de marmură pe care sunt gravate numele combatanţilor căzuţi în conflictul armat de pe Nistru.

 

https://deschide.md/ro/stiri/social/8393/FOTO–SIS-a-dezvelit-un-monument-%C3%AEn-memoria-eroilor-c%C4%83zu%C5%A3i-%E2%80%9Epe-Nistru%E2%80%9D.htm