04.03.2016: Bucurie la Tiraspol.Contractul de livrarea a energiei cu RM i-a salvat

Tiraspolul, fericit că şi-a salvat încă o dată economia prin semnarea unui nou contract de furnizare a energiei electrice către Republica Moldova, chiar dacă noul preț a scăzut cu aproximativ 30 la sută. 

NovostiPMR scrie că așa-numitul ministru el Economiei din regiune, Dmitrii Boltrușko, este mulțumit de semnarea acestui contract, pentru că existau premise clare ca acest lucru să nu să se întâmple. Una din cauzele principale este că Ucraina și-a arătat disponibilitatea în 2016 de a relua exportul de energie electrică pentru Republica Moldova. 

Potrivit aceleași surse, furnizarea energiei electrice pentru teritoriul din dreapta Nistrului însumează aproximativ 37 la sută din totalul exporturilor regiunii transnistrene în anul 2015.  

„Plecarea de pe piaţa energetică moldovenească risca să ducă la pierderea a 50-70% din veniturile bugetare. Ca să nu se admită aşa ceva, furnizorii transnistreni au fost nevoiţi să propună o ofertă mai convenabilă decât a ucrainenilor. Astfel, comparativ cu anul trecut, preţul s-a redus aproape cu 30%”, a specificat Dmitrii Boltruşko.

Amintim că Ministerul Economiei a semnat acum două zile un nou contract de furnizare a energiei electrice cu compania Energocom. Furnizorii care activează pe teritoriul Republicii Moldova vor procura, în perioada 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017, de la SA “Energocom”, energie electrică cu 28 la sută mai ieftină decât pe parcursul anului trecut.

Potrivit contractelor semnate între SA “Energocom” și furnizorii la tarife reglementate, energia electrică pentru următorul an, 1 aprilie 2016 – 31 martie 2017, va fi livrată la un preț de 48,995 dolari SUA/MWh, comparativ cu 67,95 dolari SUA/MWh, până la 1 martie 2016.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/economic/24947/Tiraspolul-recunoa%C8%99te-Noul-contract-de-livrare-a-energiei-cu-RM-salvarea-de-la-dezastru.htm