03.11.2017? Reprezentanţii politici de la Chișinău și Tiraspol au semnat Decizia protocolară “Privind deschiderea podului de peste râul Nistru din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc ”

2017-11-03 15:21

Scopul întrevederii a constat în coordonarea și definitivarea textului unui proiect de document, consultat în prealabil la nivel de experți și prin platforma de dialog a reprezentanților politici.

În rezultatul unui schimb de opinii și argumente pe marginea conținutului proiectului s-a convenit un concept reciproc acceptabil, cu semnarea de către reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol a unei decizii protocolare, în prevederile căreia se stipulează expres că începând cu data de 20 noiembrie curent părțile s-au înțeles referitor la redeschiderea podului de peste r.Nistru din preajma localităților Gura Bâcului și Bâcioc, pe care trece magistrala internațională M14.

Repunerea în funcțiune a acestui pod va oferi posibilitatea relansării liberei circulații a persoanelor, mijloacelor de transport și a bunurilor de pe ambele maluri ale Nistrului, facilitând activitatea agenților economici și stimularea mediului investițional.

După semnarea documentului nominalizat părțile urmează să demareze măsuri comune, după necesitate, cu implicarea experților internaționali, în vederea evaluării stării tehnice, determinării volumului de lucru, costurilor și termenelor de efectuare a lucrărilor de reparație întru a asigura siguranța circulației rutiere.

Conform prevederilor deciziei protocolare părțile se vor adresa către partenerii internaționali în formatul de negocieri “5+2”, cu rugămintea de a acorda suport financiar în realizarea lucrărilor de reparație, restabilirea parametrilor de exploatare și îmbunătățirea infrastructurii rutiere a podului.

În vederea facilitării procesului de redeschidere a podului, dar și a faptului amplasării acestui obiectiv în Zona de Securitate, pe linia de activitate a Comisiei Unificate de Control urmează a fi întreprinse măsurile organizatorice ce se impun.

De asemenea, părțile au convenit ca podul de la Gura Bâcului să nu fie utilizat în scopuri militare și au confirmat că se vor abține de la orice acțiuni de acest gen.

La finalul întrevederii, reprezentanţii politici au susţinut un briefing de presă, oferind răspunsuri și comentarii la un spectru larg de întrebări actuale ce figurează pe agenda procesului de negocieri.

În contextul semnării deciziei protocolare menționate și a disponibilității părților de a obține rezultate tangibile și favorabile intereselor populației în raport și cu alte probleme stringente întâmpinate de către locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului, a fost creat un teren favorabil pentru ca în perioada apropiată Președinția în exercițiu a OSCE să organizeze o reuniune a Conferinței permanente pe probleme politice în procesul de reglementare transnistreană (formatul de negocieri „5+2”).

Reamintim că podul dintre satele Gura-Bâcului și Bâcioc a fost în trecut, un traseu internațional, distrus în 1992, ulterior, în anul 2000 fiind reconstruit grație unor fonduri europene, dar, până în prezent, nu a fost posibil de dat în exploatare din cauza unor divergențe politice între Chișinău și Tiraspol.

Sursa:

http://gov.md/ro/content/reprezentantii-politici-de-la-chisinau-si-tiraspol-au-semnat-decizia-protocolara-privind