03.11.2017: Alegerile parlamentare 2018: În regiunea transnistreană vor fi create două circumscripții uninominale

Pentru alegerile parlamentare din 2018, în regiunea transnistreană vor fi create două circumscripții uninominale, iar pentru diasporă au fost atribuite trei mandate. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței comisiei de profil.

Propunerile urmează să fie înaintate spre aprobare Guvernului.

“Partea de nord până la Dubăsari, aici ar fi Camenca, Rîbnița și Dubăsari ar fi o circumscripție și a doua circumscripție să fie Grigoriopol, Tiraspol și Slobozia.  Da, ei au ieșit puțini la vot, dar teritoriul dacă noi  vrem să fie a nostru și dacă credem că este a nostru, atunci noi trebuie să-l avem reprezentat”, a afirmat președintele comisie de creare a circumscripțiilor, Iurie Ciocan.

Tot în cadrul ședinței, experții au stabilit hotarele finale a celorlalte 46 de circumscripții uninominale.

11 din acestea vor fi în municipiul Chișinău, câte două în Bălți și autonomia găgăuză şi o circumscripție în Taraclia.

Propunerile au fost susținute de majoritatea membrilor comisiei cu excepția reprezentantului Partidului Socialiștilor, dar și a consilierului președintelui Igor Dodon, care s-au arătat nemulțumiți de felul în care au fost delimitate hotarele circumscripțiilor.

Legea privind introducerea sistemul mixt de vot prevede ca 50 de deputaţi să fie aleşi pe liste de partid, iar 51 – direct de cetăţeni.

Citește mai mult: https://www.publika.md/alegerile-parlamentare-2018-in-regiunea-transnistreana-vor-fi-create-doua-circumscriptii-uninominale_2985163.html#ixzz4xNomCZ7i