03.08.2016: Atașatul militar rus a refuzat să se prezinte la Ministerul Apărării

Atașatul militar al Federației Ruse nu s-a prezentat la Ministerul Apărării pentru a oferi explicații cu privire la participarea Grupului Operativ al Trupelor Ruse, alături de trupele transnistrene, la aplicațiile militare defăşurate pe 2 august în apropierea Tiraspolului. Aceste exerciții au avut loc în pofida angajamentului asumat de partea transnistreană și cea rusă de a nu crea situații tensionate în Zona de Securitate pe durata vacanței Comisiei Unificate de Control.

 „Atașatul militar al Federației Ruse a refuzat să vină, invocând ca are altă întâlnire. Altă dată nu a fost stabilită, pentru că nu va mai fi de actualitate. Anul acesta este pentru prima dată când Grupul Operativ al Trupelor Ruse face aplicații împreună cu trupele transnistrene. Ei ne sfidează pe față”, a declarat pentru Deschide.MD ministrul Apărarii, Anatol Șalaru.

Vicepremierul pentru Reintegrare, George Balan, a declarat pentru Deschide.MD că transnistrenii și rușii au încercat să îngrădească accesul la fața locului al observatorilor militari ai CUC care s-au deplasat spre Tiraspol.  

„Observatorii militari din cadrul Comisiei Unificate de Control au fost blocați de ruși și transnistreni. Cel puțin, cunosc sigur că observatorii au fost blocați ieri seara. Nu cunosc alte detalii. Am rugat și niște diplomați străini să verifice, însă, când au ajuns acolo, nu mai era nimic”, ne- a declarat George Balan.

Totodată, Comisia Unificată de Control ne-a confirmat că observatorii militari au ajuns până la urmă la fața locului unde au documentat cele întâmplate. Observatorii au constatat faptul că aplicațiile s-au desfășurat cu participarea Grupului Operativ al Trupelor Ruse.

Menționăm că la ultima ședință a Comisiei Unificate de Control din 28 iulie delegațiile au convenit că, în perioada concediului de vară al reprezentanților Comisiei, părțile se vor abține de la acțiuni unilaterale ce ar putea să creeze tensiuni și să destabilizeze situația din Zona de Securitate. Toate părțile, inclusiv cea transnistreană, condusă de co-președintele delegației Oleg Beliak, și cea rusă reprezentată de co-președintele delegației, Evgheni Vereșceaga, au susținut această inițiativă a delegației moldovenești. Subliniem că vacanța  Comisiei Unificate de Control a început la 1 august și va dura până la 15 septembrie,  zi în care delegațiile se vor reuni într-o nouă ședință. Cu toate acestea, aplicațiile nesancționate ale trupelor rusești și cele transnistrene au început chiar a doua zi de vacanță anuală a CUC.

Potrivit CUC, aceasta nu este prima încălcare de acest gen. Exerciții similare, în perioada vacanței CUC, au avut loc și anul trecut în apropierea satului Cocieri.

Amintim că pe 2 august, la ieșirea din Tiraspol spre Nistru, au fost observate unități de transport blindat pentru trupe (BTR) și autospeciale Ural, care au însemnele Forțelor de Menținere a Păcii, însă care aparțineau, de fapt, Grupului Operativ al Trupelor Ruse. Aceste aplicații nu ar fi coordonate nici cu Forțele de Menținere a Păcii, nici cu Comisia Unificată de Control.

 

Sursa: http://deschide.md/ro/news/politic/30083/Ata%C8%99atul-militar-al-Rusiei-a-refuzat-s%C4%83-se-prezinte-la-MA.htm