03.06.2015: Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control solicită asigurarea funcționalității mecanismului de pacificare
Comunicat de presă

3 iunie 2015

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control solicită asigurarea funcționalității mecanismului de pacificare

În lumina ultimelor declaraţii tendenţioase ale reprezentanţilor Tiraspolului, privind asigurarea rotaţiei efectivului din cadrul formatului de pacificare, Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control constată cu dezamăgire că delegații transnistreni încearcă, iarăşi, să politizeze subiectele tehnice şi organizatorice care ţin de activitatea CUC şi a mecanismului de pacificare.

Astfel, în scopul depăşirii situaţiei create şi asigurării funcţionalităţii mecanismelor de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, delegaţia moldovenească a iniţiat desfăşurarea unei şedinţe extraordinare pentru 4 iunie 2015.

În acest sens, astăzi, 3 iunie 2015, componenta Republicii Moldova din cadrul Comisiei Unificate de Control s-a adresat delegaţiilor din partea Federaţiei Ruse şi a regiunii transnistrene, precum şi reprezentanţilor Ucrainei şi ai Misiunii OSCE din CUC cu solicitarea de a desfăşura o şedinţă specială a Comisiei. În cadrul acesteia urmează să fie discutate subiectele organizatorice legate de activitatea curentă a Comisiei şi a Comandamentului Militar Întrunit. Totodată, urmează să fie înaintate spre aprobare unele modificări în Regulamentul CUC, care ar permite pe viitor soluţionarea operativă a problemelor ce pot apărea în desfăşurarea operaţiunii de menţinere a păcii.

Delegaţia Republicii Moldova consideră necesară adoptarea unor decizii urgente care ar duce la îmbunătăţirea funcţionalităţii mecanismului de pacificare şi la depăşirea problemelor existente, fapt ce va contribui la instaurarea unui climat de încredere între componentele Comisiei Unificate de Control.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control