03.03.2016: Fermierii din stânga Nistrului vor primi compensaţiile promise de Guvern ÎN SCURT TIMP

Fermierii din satele din stânga Nistrului, sub jurisidicţie moldovenească, vor primi compensaţiile alocate de Guvern în scurt timp. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, după întrevederea de azi cu reprezentantul politic al Tiraspolului.

“Banii urmează să fie alocaţi în bugetul raionului Dubăsari”, a precizat Gheorghe Bălan.

Chişinăul mai aşteaptă de la Tiraspol să anuleze tarifele majorate pentru utilităţile folosite de şcolile moldoveneşti, precum şi restricţiile de circulaţie la care sunt supuşi locuitorii de pe malul drept al Nistrului.

La rândul său, reprezentantul politic al Tiraspolului Vitali Ignatiev a declarat că regiunea transnistreană este preocupată de faptul că pe numele a circa 200 de funcţionari şi oameni de afaceri sunt deschise dosare penale de către forţele de ordine de la Chişinău.

Tiraspolul mai este interesat ca mărfurile în regiune să poate fi aduse de către compania sa de cale ferată, menţionând că ar exista “restricţii orchestrate din partea Moldovei şi Ucrainei”.

Gheorghe Bălan a spus că dosarele penale nu au subtext politic, ci se bazează doar pe încălcări ale drepturilor omului.

După o pauză de cinci luni, cauzată de instabilitatea politică de la Chişinău, ambele părţi au manifestat deschidere pentru dialog şi speră că vor putea avea loc în curând negocieri în formatul 5+2.

 

Sursa: http://www.publika.md/fermierii-din-stanga-nistrului-vor-primi-compensatiile-promise-de-guvern-in-scurt-timp_2550691.html