03.02.2017: CUC a abordat problema asigurării cu pensii a locuitorilor din satele Cocieri şi Molovata Nouă

Pe 2 februarie curent, în oraşul Bender s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), condusă de copreşedintele delegaţiei Federaţiei Ruse.

Agenda de lucru a şedinţei a cuprins 14 subiecte, printre care:  examinarea şi aprobarea rapoartelor Comandamentului Militar Întrunit (CMÎ) cu privire la situaţia din Zona de Securitate (ZS), aprobarea Planului de activitate a Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii pe anul 2017, pregătirea de către CMÎ a măsurilor organizatorice în vederea celebrării celor 25 de ani de la demararea operaţiunii de menţinere a păcii în ZS, conform prevederilor Acordului cu privire la principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992.

Totodată, delegaţia moldovenească a solicitat  tuturor componentelor CUC, în special reprezentanţilor Tiraspolului, să contribuie la soluţionarea problemei cu care se confruntă locuitorii din satele Cocieri şi Molovata Nouă, r-nul Dubăsari, cărora nu le pot fi furnizate servicii poştale şi plata pensiilor, din cauza că reprezentanţii aşa-numitor structuri vamale transnistrene nu permit trecerea mijloacelor de transport ale Î.S. „Poşta Moldovei”, agravând astfel situaţia social-economică în localităţile menţionate. Între copreşedinţii CUC s-a convenit, ca problema dată să fie soluţionată până la următoarea şedinţă a Comisiei.

De asemenea, ţinând cont de statistica incidentelor documentate pe parcursul ultimei perioade de timp, constatăm că se atestă existenţa unor situaţii problematice în Zona de Securitate, artificial generate de reprezentanţii Tiraspolului, cum ar fi înlocuirea nelegitimă a posturilor de pacificatori cu cele ale structurilor de forţă transnistrene, tergiversarea continuă a preluării postului de pacificatori nr. 9 de pe malul stâng al Nistrului (podul „Vadul lui Vodă”) de către partea moldovenească, modificarea unor împuterniciri în activitatea comandanţilor militari etc.

Cu regret, pe marginea aspectelor enumerate atât partea transnistreană, cât şi delegaţia rusă au manifestat incapacitatea de a purta un dialog constructiv.

Până la identificarea unor soluţii viabile pe marginea problemelor menţionate, delegaţia moldovenească va insista pe menţinerea constantă a acestora pe agenda CUC.

 

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control