03.02.2014: Problema şcolilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului, discutată la Strasbourg

Situaţia şcolilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană a fost discutată la Strasbourg, în cadrul sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Problema a fost abordată de senatorul român, Viorel Badea, relatează Mesager.
În intervenţia sa, Viorel Badea “a atras atenţia asupra situaţiei şcolilor cu predare în limba română din Transnistria al căror acces la educaţie în limba maternă le este refuzat, cu obstinaţie, prin diverse mijloace de aşa-zisele autorități de la Tiraspol”. În acelaşi context, Viorel Badea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de ultimele evoluţii în partea de Est a Moldovei.
“Dezaprob actele de hărţuire care se petrec în stânga Nistrului la adresa reprezentanţilor instituţiilor de învăţământ în limba română, un exemplu elocvent în acest sens fiind blocarea conturilor unui liceu şi perchiziţionarea sediului acestuia de aşa numita Procuratura transnistreană”, a mai declarat oficialul român în plenul Adunării Parlamentare.
De asemenea, senatorul român şi-a exprimat preocuparea faţă de declaraţia de la sfârşitul anului trecut a liderului transnistrean, Evgheni Şevciuk, potrivit căruia se apropie momentul în care ultimele opt şcoli cu predare în limba română din stânga Nistrului îşi vor înceta activitatea.
Anterior, pretinsul ministru de Externe al regiunii transnistrene, Nina Ştanski, declara că Tiraspolul nu intenţionează să închidă nici o şcoală şi că toţi copii au dreptul la educaţie.

 

Sursa: http://trm.md/ro/politic/problema-scolilor-cu-predare-in-grafia-latina-din-stanga-nistrului-discutata-la-strasbourg/