02.12.2017: Bluful reintegrării

Cele patru protocoale semnate sâmbătă, 25 noiembrie, la Tighina, de către vicepremierul pentru Reintegrare, George Bălan, şi aşa-numitul ministru de externe de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, sunt văzute cu scepticism de directorii instituţiilor de învăţământ cu predare în limba română din regiune. Documentul prevede că instituţiile de învăţământ vor achita „o plată minimă pentru arendă” şi plăţi comunale „ca şi în celelalte şcoli”, dar nu se precizează suma şi nici data când vor fi aplicate noile taxe.

Suspiciunile sunt alimentate şi de declaraţia făcută de Ignatiev la încheierea rundei de negocieri în formatul 5+2 de la Viena, care a menţionat că înţelegerile intră în vigoare în momentul semnării şi că plata pentru arendă ar fi fost deja redusă.

Deşi şcolile cu predare în limba română din Transnistria sunt numite în protocol „şcoli moldoveneşti cu predare în grafia latină”, la Viena, Ignatiev nu s-a sinchisit să le numească „şcoli româneşti”. „Noi am redus plata pentru arendă cu mult timp înainte de semnarea acestor protocoale”, a spus el.

Minciuna lui Ignatiev

Solicitaţi de JURNAL de Chişinău, directorii instituţiilor de învăţământ au declarat că Ignatiev minte. Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga” de la Tiraspol, ne-a informat că plăteşte o taxă pentru arendă de peste 600.000 de lei pe an. Este o clădire de 129 metri pătraţi, care valora în 2010 circa 90.000 de lei.

Mai mult, în urma crizei economice din stânga Nistrului, Banca „Ipotecinîi”, la care se făceau aceste plăţi, a falimentat, iar noua bancă refuză de ceva timp să îi deservească, deoarece nu îi convin formularele de plată, unde plătitori figurează nu doar liceul, ci şi Ministerul Finanţelor de la Chişinău. „Resping dispoziţiile noastre de plată. Între timp, cresc penalizările pentru faptul că am întârzia cu plata pentru chirie şi facturi. Oare acest fapt nu este o hărţuire? Protocolul prevede că va fi o plată simbolică pentru arendă, dar nu este precizată valoarea acesteia şi nici perioada în care vor fi aplicate aceste prevederi. Timp de 25 de ani am avut parte de atâtea promisiuni şi am văzut atâtea încât nu mai cred în nimic”, a spus directorul.

Totodată, acesta s-a arătat îngrijorat că autorităţile de la Chişinău s-au arătat dispuse să apostileze diplomele de studii superioare emise de Tiraspol. „Bunăoară, dacă vine unul de aici de la Tiraspol şi vrea să predea Istoria ori dacă vrea să predea limba şi literatura română, va trebui să îl accept?… Nu-mi trece prin cap aşa ceva”, a mai spus Iovcev.

„Luni voi încerca să trec materiale didactice prin aşa-numitele vămi”

Directoarea Liceului „Alexandru cel Bun” din Tighina, Maria Roibu, ne informează că, imediat ce a aflat că „s-ar fi urnit carul din loc” în procesul de negocieri, a extras o copie a protocolului referitor la şcoli şi a înmânat-o responsabilei ce aduce produse din dreapta Nistrului pentru bucătăria liceului în speranţa că o va ajuta să treacă mai uşor prin aşa-numita vamă de la Varniţa. Pe dracu! „Cei de acolo m-au informat că nu au primit deocamdată nicio indicaţie în acest sens. Un punct din protocol prevede trecerea liberă a angajaţilor şi a elevilor. Ştiu bine că dacă voi dori să merg la vreun concurs cu un grup de copii, va trebui neapărat să merg la aşa-numitul departament pentru migraţie din Tiraspol, să depun, ca şi până acum, cu cinci zile înainte, o cerere cu numele şi datele de naştere ale elevilor. Nu se va schimba nimic!”, a spus directoarea. Luni, Maria Roibu planifică să verifice utilitatea protocolului. Va încerca să transporte prin aşa-numitele vămi materiale didactice şi rechizite de birou pe care nu a reuşit să le aducă până acum, făcând trimitere la acest document.

Storşi de bani ca în codru

Directoarea ne mai spune că liceul de la Tighina achită anual circa 2 milioane de lei pentru arendă. În octombrie, a primit o scrisoare în care este anunţată că urmează să încheie un nou contract, iar pentru asta trebuie să cumpere „dreptul de a-l reîncheia”. Acesta costă, nici mai mult, nici mai puţin, circa 55.000 de lei, doar după asta va putea încheia contracte nestigherit timp de cinci ani. „Ei fac experimente pe noi. Aş vrea să nu am dreptate, dar sunt convinsă că au avut nevoie de aceste protocoale doar pentru a arăta unor oficiali europeni că fac ceva. O altă raţiune este obţinerea recunoaşterii acestor diplome transnistrene care, nu e exclus, ar putea conţine însemne ale „statalităţii” transnistrene. Şi atunci cum va proceda Chişinăul? Le va recunoaşte?…”, s-a întrebat profesoara.

Şi directorul gimnaziului din Corjova, Constantin Sucitu s-a arătat sceptic. Anul trecut, la 1 decembrie, contractul de arendă pentru anul următor deja era încheiat. „Dacă aceste protocoale conţin intenţii serioase, trebuia să fim anunţaţi de oficialii de la Biroul de Reintegrare, să fim informaţi despre bugetul pentru anul viitor. Cei de la Tiraspol solicită bani până şi pentru arenda încăperii sistemului de încălzire a gimnaziului. Chipurile, ar fi construită pe pământul lor. Nici nu au vrut să audă când am refuzat să plătim. Nu cred că vor face concesii”, a opinat directorul.

Proprietarii de terenuri rămân vulnerabili

Cât priveşte problema fermierilor din raionul Dubăsari cărora autorităţile de la Tiraspol le-au îngrădit accesul la pământ, părţile au convenit să revină la mecanismul din 2006, care le permitea oamenilor să-şi lucreze pământul în baza unor certificate emise anual de autorităţile neconstituţionale. Expertul Promo-Lex Alexandru Postică precizează că ţăranilor li se va permite un acces condiţionat la pământuri, fapt care înseamnă de asemenea o restrângere a drepturilor de proprietate. „Din punct de vedere politic se vede că aceasta a fost unica soluţie, să accepte o pace rea. Din păcate, protocolul nu prevede garanţii, ţăranii rămân la fel de vulnerabili. Acest mecanism ar putea fi înlăturat oricând”, a opinat Postică.

Protocolul respectiv mai prevede că autorităţile naţionale vor face demersurile corespunzătoare cu privire la revizuirea unor dosare intentate pe factorii de decizie care au contribuit în 2014 la limitarea drepturilor proprietarilor de teren. „Nu văd însă cum ar putea interveni politicul în gestionarea dosarelor penale”, a spus Postică.

„O armonizare a relaţiilor de business”

Viceministrul George Bălan a remarcat după runda de negocieri de la Viena că semnarea celor patru protocoale este un rezultat al eforturilor depuse de autorităţile de la Chişinău, „în special de către premierul Filip”. Deşi evenimentul de la Tighina nu a fost anunţat din timp, Bălan a declarat că acesta a fost precedat de nouă runde de negocieri. „Suntem convinşi că, după soluţionarea acestor probleme, ne apropiem pas cu pas de subiectul principal, elaborarea unui statut juridic special pentru regiunea transnistreană”, a mai spus el.

Comentatorul politic Oazu Nantoi consideră că evenimentele la Nistru s-au precipitat ca rezultat al armonizării relaţiilor de business dintre cei care controlează malul drept şi cel stâng al Nistrului. Comentatorul aminteşte că, după „detronarea” lui Evgheni Şevciuk, controlul asupra structurilor pretins statale de la Tiraspol a fost preluat de holdingul Sheriff.

Aşa-numitul preşedinte aşteaptă indicaţii în camera lui Victor Guşan, unul dintre proprietarii holdingului. Totodată, s-a schimbat situaţia în regiune. Ucraina nu mai vede cu ochi buni prezenţa Armatei ruse în coasta sa. Ca rezultat, sunt instalate posturi de control moldo-ucrainene deasupra porţiunii de frontieră transnistreană, a opinat Nantoi.

„Agenţii economici din stânga Nistrului sunt obligaţi să se conformeze prevederilor Acordului de liber schimb R. Moldova–Uniunea Europeană. Este evident cu businessul nu vrea să-şi rişte profitul de dragul aşa-zisei lumi ruse. Aici se adaugă şi data de 24 iulie, când ANRE a eliberat companiei Sheriff SRL licenţa pentru importul şi desfacerea cu amănuntul a benzinei şi motorinei în R. Moldova. Are loc o armonizare a relaţiilor de business”, a conchis comentatorul.

Cât priveşte protocoalele semnate de Bălan şi Ignatiev, expertul atrage atenţia că acestea nu conţin într-adevăr informaţii despre implementare şi garanţii pentru RM. De asemenea, redeschiderea podului de la Gura Bâcului, realizată cu mult tam-tam mediatic, este un gest simbolic. Deja sunt instalate puncte de control ilegale ale regimului de la Tiraspol şi niciun deputat al RM nu se poate plimba pe acest pod fără acordul reprezentanţilor regimului anticonstituţional.

Sursa:

http://www.jc.md/bluful-reintegrarii/