02.12.2016: MAE AL TRANSNISTRIEI ESTE NEMULŢUMIT CĂ UN FUNCŢIONAR DE LA TIRASPOL A FOST CONTROLAT LA AEROPORTUL CHIŞINĂU

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al autoproclamatei RMN a calificat reţinerea şi controlarea vicepreşedintei guvernului, Alevtina Slincenko, la aeroportul Chişinău, drept „o nouă măsură de presiune în privinţa unui reprezentant al conducerii RMN”.

Într-o declaraţie a instituţiei în această privinţă, citată de agenţia INFOTAG, se menţionează „caracterul cinic şi provocator al unor asemenea acţiuni restrictive ale Poliţiei de Frontieră a RM faţă de un membru al guvernului, care a condus delegaţia observatorilor independenţi din Transnistria în cadrul şedinţei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse, care s-a desfăşurat la Moscova”.

MAE „este îngrijorat în privinţa caracterului provocator al acţiunilor părţii moldoveneşti”, considerând că „astfel de măsuri unilaterale împiedică stabilirea unei comunicări bilaterale atât în procesul de negocieri, cât şi pe alte platforme actuale”. Instituţia îndeamnă Moldova „să renunţe la practica vicioasă de a face presiune asupra Transnistriei şi la toate felurile de acţiuni unilaterale care nimicesc încrederea şi care provoacă tensionare în relaţiile dintre părţi”.

Ministerul de Externe intenţionează „în cel mai scurt timp să se adreseze copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economică între RM şi FR cu solicitarea de a da o apreciere acţiunii discriminatorii a reprezentanţilor RM şi de a lua măsuri pentru a nu mai fi admise astfel de incidente pe viitor”.

INFOTAG precizează: Autorităţile transnistrene mereu reacţionează la reţinerea şi controlarea funcţionarilor săi la aeroportul Chişinău. Ultimul incident de acest fel s-a întâmplat pe 16 noiembrie, când ministrul Educaţiei, Tatiana Ţivinskaia,urma să ia avionul spre Moscova pentru a ajunge în Abhazia. Organele de drept din Moldova resping acuzaţiile autorităţilor de la Tiraspol şi susţin că în activitatea lor se conduc de lege şi au aceeaşi atitudine faţă de toţi pasagerii.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/235936/