02.12.2015: KGB-ul transnistrean califică protestul drept lovitură de stat

Susţinătorii liderului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, ai cărui candidaţi au pierdut alegerile de duminică pentru Sovietul Suprem al regiunii transnistrene, au anunţat că vor protesta miercuri faţă de rezultatele scrutinului, relatează Europa Liberă.

Informația despre mitingul de protest fost distribuită pe facebook de Anton Adjugherei, reprezentantul lui Șevciuk în capitala autoproclamatei republici separatiste.

„Recent am fost la întrunirea tuturor candidaților la postul de deputat, care împreună cu locuitorii transnistriei, care au fost amăgiți și sunt lăsați în voia soartei. Anunț că mâine (2 decembrie 2015 – n.r.), în fața CEC PMR, va avea loc mitingul cetățenilor, care nu sunt de acord cu rezultatele alegerilor și consideră, că alegerile s-au desfășurat cu încălcări”, scria Adjighirei. Ulterior postarea a fost ștearsă.

Informații despre acțiunea de protest a fost confirmată și de pretinsul deputat de la Tiraspol, Oleg Horjan, care a declarat că autoritățile au fost anunțate în legătură cu desfășurarea acțiunii de protest.

Candidaţii sprijiniţi de administraţia lui Şevciuk au câştigat cel mult 14 mandate din cele 43 ale Legislativului local şi susţin că eşecul lor s-ar datora falsificării alegerilor.

Totodată, procurorul de la Tiraspol a avertizat împotriva oricăror acţiuni de protest care nu au fost anunţate cu cel puţin zece zile înainte, după cum prevede legislaţia regiunii separatiste, notează Mediafax.

UPDATE (13:40): Pretinsul procuror al republicii separatiste din stânga Nistrului a intentat un dosar administrativ, pe cauza încălcării ordinii publice și organizarea mitingurilor. KGB-ul transnistrian califică protestele ca o lovitură de stat. Potrivit lor, „orice presiune asupra organelor de stat pot duce la destabilizarea situaţiei şi forţele din exterior pot profita pentru a distruge statalitatea republicii”, transmite adevarul.ro.

UPDATE (11:30): Apar informații neconfirmate că organizatorii mitingului, planifică să se întrunească într-o ședință, la ora 13:00, unde vor fi decise acțiunile ulterioare. Potrivit noilor imagini, protestatarii încep să plece.

 

Sursa: http://www.deschide.md/ro/news/politic/21872/(FOTO)-UPDATE–KGB-ul-de-la-Tiraspol-calific%C4%83-protestul-drept-%E2%80%9Elovitur%C4%83-de-stat%E2%80%9D.htm