02.12.2013: Subunitatea militară transnistreană din or. Bender, introdusă unilateral, va fi retrasă în termen de o săptămână

Pe 28 noiembrie 2013, s-a desfăşurat şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), în cadrul căreia a fost aprobată desemnarea co-preşedintelui delegaţiei Federaţiei Ruse în CUC, Vasile Corcimari.

Un alt subiect principial al şedinţei a fost luarea deciziei privind retragerea în termen de o săptămână, sub controlul observatorilor militari, a subunităţii militare transnistrene din or. Bender, introdusă unilateral în luna mai curent. Pe viitor va fi exclus schimbul locurilor de dislocare a militarilor forţelor pacificatoare fără permisiunea CUC.

Totodată, Comandamentul militar al forţelor mixte de menţinere a păcii a primit misiunea de a determina teritoriul amplasării Statului major unificat şi a subunităţilor de asigurare a acestuia, precum şi a unităţii de pacificare rusă în tabăra militară de dislocare din or. Bender. Amintim, că în conformitate cu prevederile deciziilor protocolare de bază ale CUC, locurile de dislocare ale unităţilor militare de pacificare în Zona de Securitate se aprobă de către CUC.

În contextul recentelor acţiuni unilaterale ale Tiraspolului privind crearea impedimentelor în exercitarea atribuţiilor de serviciu a colaboratorilor organelor de drept constituţionale în Zona de Securitate, delegaţia Republicii Moldova în CUC, se adresează către participanţii în procesul de pacificare a conflictului transnistrean ca aspectele ce ţin de problemele existente în această regiune a ţării să fie soluţionate strict în cadrul mecanismelor actuale ale formatului operaţiunii de menţinere a păcii. Totodată, delegaţia moldovenească îndeamnă componenta transnistreană să înceteze orice acţiuni unilaterale care sunt orientate spre destabilizarea situaţiei în zona de responsabilitate a forţelor pacificatoare.

Delegaţia Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control