02.09.2016: Eugen Tomac, vizită la Liceul „Lucian Blaga” din Tiraspol. „Să nu-i abandonăm pe românii de aici”

liceul-teoretic-lucian-blaga-tiraspol

Cu ocazia Zilei Limbii Române, deputatul Eugen Tomac a efectuat o vizită în stânga Nistrului, la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” de la Tiraspol. 

„Astăzi am trecut Nistrul. Am fost în regiunea transnistreana, în vizita la singura instituție românească din Tiraspol – Liceul «Lucian Blaga»”, a scris deputatul într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Tomac a atras atenţia asupra faptului că această instituţie de învăţământ românească se confruntă nu doar cu presiunile autorităţilor separatiste de la Tiraspol, ci şi cu o cruntă indiferenţă din partea Chişinăului.

„Aici, unde niciodată nu a ajuns un demnitar român, aici unde nu a venit niciun oficial de la Chişinău pentru a-i încuraja pe românii din această regiune ocupată de Federația Rusă, eu am venit din profundă convingere. Nu regret deloc ca am vizitat o comunitate de români demni, primitori și supuși continuu unor presiuni greu de înțeles. Transnistria de astăzi este total rusificată. Aici a încremenit proiectul sovietic, un loc unde am văzut mult mai multe steaguri ale Rusiei decât ale separatiştilor. Sper că românii noștri să treacă cu bine peste toate încercările, iar noi să nu-i uităm şi să nu-i abandonăm”, se mai arată în comentariul postat de Eugen Tomac.

ion-iovcev-eugen-tomac-raisa-padurean

Liceul Teoretic „Lucian Blaga” de la Tiraspol este o ţintă constantă a provocărilor şi hărţuirilor din partea autorităţilor separatiste din regiunea transnistreană, prin diverse modalităţi de şantaj fiscal, prin interdicţii asupra fonduluji de carte în limba română sau uneori prin ameninţări directe la adresa profesorilor.

 

Sursa: http://infoprut.ro/45078-eugen-tomac-vizita-la-liceul-lucian-blaga-din-tiraspol-sa-nu-i-abandonam-pe-romanii-de-aici.html