02.07.2014: Experţi: Şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană ar putea fi închise

Semnarea Acordului de Asociere ar putea duce la închiderea şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană. Un semnal de alarmă în acest sens vine din partea experţilor „IDIS-Viitorul”. Părerea acestora este împărtăşită şi de avocaţii „Promo-Lex”, care spun că documentul semnat acum trei zile la Bruxelles va tensiona şi mai mult relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, relatează Mesager.
Potrivit studiului „Realităţi Nistrene”, realizat de experţii „IDIS-Viitorul”, Acordul de Asociere va duce la răcirea relaţiilor dintre cele două maluri. Lipsa dialogului la nivelul grupurilor de lucru, ar putea avea consecinţe nefaste asupra activităţii şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană, acestea chiar şi-ar putea înceta activitatea de la 1septembrie.

„Depinde foarte mult de toate mofturile celor de la Tiraspol. În cazul în care nu vor dori, ar putea să nu discute problema școlilor, iar asta ar putea să aibă efectul închiderii lor”, opinează expertul „IDIS-Viitorul” Veaceslav Berbeca.

Şi avocaţii „Promo-Lex” spun că şcolile din stânga Nistrului, aflate sub jurisdicţia Chişinăului, sunt în pericol.

„La 1semprembrie ne putem aștepta ca aceste școli vor fi închise, li se va interzice accesul elevilor şi profesorilor în instituție pe motiv că nu ar corespunde normelor sanitare. O singură școală care este refugiată în Doroțcaia, liceul din Grigoriopol, evident că nu va putea fi închis”, afirmă avocatul „Promo-Lex”, Vadim Vieru.

Reprezentanții Tiraspolului recunosc că planează riscul închiderii şcolilor, iar anularea rundei de negocieri preconizată pentru luna iulie este un argument în plus în acest sens.

Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, anunţa că a primit două scrisori de la Moscova şi Tiraspol prin care se solicită amânarea rundei de negocieri în formatul „5+2” programat în perioada 17-18 iulie, la Viena.

Sursa: http://trm.md/ro/regional/experti-scolile-cu-predare-in-limba-romana-din-regiunea-transnistreana-ar-putea-fi-inchise/