02.06.2015: Militarii rusi isi intensifica antrenamentele in regiunea transnistreana

Trupele ruse stationate pe teritoriul Republicii Moldova in regiunea separatista transnistreana si-a intensificat antrenamentele de pregatire ce au loc pe perioada verii, potrivit novostipmr.com. Prima etapa este pregatirea individuala a fiecarui militar, iar luni a fost organizata mobilizarea generala pentru demararea campaniei de vara a pregatirilor. „Vreau sa-mi exprim siguranta ca militarii rusi dislocati in afara Federatiei Ruse reprezinta adevarati aparatori, adevarati profesionisti”, a declarat comandantul trupelor ruse din regiunea transnistreana Dmitri Zelencov. Programul de pregatiri prevede antrenamente de tragere la tinta, pregatire fizica, protectie radiologica, chimica si biologica. In urma cu circa doua saptamani, lunetistii rusi din Transnistria efectuau un amplu antrenament. In cadrul antrenamentelor lunetistii s-au concentrat pe asigurarea securitatii in cazul atacului de grupuri de diversionisti, deasemenea asigurarea securitatii pentru coloanele de transport si confectionarea podurilor de acces. In cadrul antrenamnentului militarii si-au imbunatatit experienta in domeniul tragerii, camuflarii, descoperirea si distrugerea potentialilor dusman.

Moscova avertizeaza

In plan politico-diplomatic, Rusia a avertizat recent Chisinaul si Kievul in privinta unei asa-zise blocada a regiunii transnistrene. Liderul separatist Evgheni Sevciuk s-a plans recent la Moscova de presiuni din partea celor doua capitale care sufoca deliberat economia regiunii separatiste. De altfel si vicepremierul rus Dmitri Rogozin a acuzat Moldova si Ucraina ca impun „o blocada socio-economica dura” regiunii transnistrene, dar i-a asigurat pe locuitorii ei ca Rusia nu-i va abandona. „Pentru noi este important acum sa trimitem un mesaj intregii lumi, dar in primul rand poporului din Transnistria ca, si in aceste vremuri grele Rusia va fi mereu alaturi de Transnistria cind e vorba de securitatea ei si a intregii regiuni, in a-i oferi stabilitate politica in sensul negocierilor diplomatice. Ne vom inteti aceste eforturi pentru a iesi din situatia in care, din nefericire, unii dintre vecinii Transnistriei incearca sa impuna o blocada foarte dura socio-economica. Cunoastem intreaga situaţie si toate eforturile noastre, o spun inca o data, vor fi intensificate…”. In remarcile facute cu ocazia Zilei Internationale a Copilului, oficialul rus a mai spus ca tara sa va „continua politica ridicarii de noi institutii medicale si de educatie” in regiunea transnistreana, potrivit Europa Libera. Moscova reactioneaza dupa ce patru militari rusi care urmau sa ajunga in Transnistria au fost opriti sa intre in Republica Moldova in aceasta luna, Chisinaul precizand ca acestia nu au instiintat anterior autoritatile moldovene despre scopul vizitei lor. Tensionarea situatiei cu Chisinaul vine si pe fondul denuntarii unilaterale a Kievului a mai multor acorduri militare ruso-ucrainene ce vizau mobilitatea si accesul trupelor celor doua tari pe ambele teritorii. Practic, militarii rusi nu mai pot ajunge acum in regiunea separatista transnistreana a Republicii Moldova nici prin Ucraina nici prin Chisinau.

Control total

Fostul sef al SRI, George Maior, a declarat la Digi 24 ca Rusia va face tot posibilul pentru a-si spori in Republica Moldova, blocându-i apropierea de UE. „Trebuie sa fie un obiectiv si e un obiectiv necesar pentru Moldova apropierea de UE. Nu trebuie sa iasa din aceasta noua paradigma care vad ca a fost imbraţisata si la nivelul populaţiei. Pe de alta parte, era de asteptat – si e de asteptat – ca presiunea, influenţa Rusiei in interiorul Republicii Moldova sa creasca, inclusiv din punct de vedere politic, cu nuanţe de natura economica si cu alte elemente mai subtile prin care Rusia sa-si menţina un control asupra acestui stat-tampon intre zona vestica si cea estica si sa incerce sa blocheze ceea ce ea percepe ca o ameninţare la adresa intereselor sale – apropierea Moldovei de UE. in mod eronat, dupa parerea mea”, a declarat politicianul român pentru digi24.ro. George Maior este de parere ca România ar putea sa reduca influenţa Moscovei pe teritoriul RM, continuând investiţiile in domeniul energetic si participând la privatizarea companiilor de stat. Domeniul in care Rusia ar putea sa faca presiuni ar fi cel energetic, motiv pentru care Maior l-a si accentuat, dar ar mai fi si cel economic, politic si diplomatic, la care România ar trebui sa fie la fel de atenta.

 

Sursa: http://karadeniz-press.ro/kara/militarii-rusi-isi-intensifica-antrenamentele-in-regiunea-transnistreana/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+KaradenizPress+%28Karadeniz+Press%29