02.06.2014: Timofti condamnă acțiunile ostile ale administrației neconstituționale de la Tiraspol față de populația vorbitoare de limbă română din regiune

Președintele Republii Moldova, Nicolae Timofti a condamnat acțiunile ostile ale administrației neconstituționale de la Tiraspol față de populația vorbitoare de limbă română din regiunea transnistreană.

„Lezarea dreptului de a studia în limba maternă și interdicția difuzării posturilor de televiziune în limba română reprezintă dovada unor politici
de deznaționalizare promovate de structurile ilegale din zona secesionistă, fapt pe care nu-l vom accepta niciodată”, a spus președintele țării.

Timofti a primit ieri, 1 iunie, un grup de elevi și profesori de la două instituții de învățămînt cu predare în limba român din regiunea transnistreană – Liceul teoretic „Lucian Blaga” din orașul Tiraspol și Liceul „Ștefan cel Mare și Sfînt” din orașul Grigoriopol, se arată într-un comunicat la Serviciul de presă al Președinției.

Șeful statului a subliniat că buna funcționare a școlilor cu predare în limba română din stînga Nistrului rămîne o prioritate a autorităților de la Chișinău.

Nicolae Timofti, însoțit de Prima Doamnă, Margareta Timofti, le-au oferit oaspeților un tur ghidat prin Reședința de stat și Reședința prezidențială. Copiii au descoperit sălile unde au loc întrevederile cu demnitarii străini sau unde sunt decorate cu distincții de stat persoanele merituoase. Președintele le-a prezentat elevilor biroul său, oferind detalii despre programul de lucru.

În stânga Nistrului funcționează opt școli (aproximativ 2.000 de elevi), subordonate Ministerului Educaţiei de la Chișinău, în care procesul instructiv-educativ se desfășoară în limba română, conform programelor de studii şi curriculei naţionale a Republicii Moldova.

 

Sursa: http://www.timpul.md/articol/timofti-condamna-aciunile-ostile-ale-administraiei-neconstituionale-de-la-tiraspol-faa-de-populaia-vorbitoare-de-limba-romana-din-regiune-59746.html