02.05.2014: Campania “Salvați școlile din Transnistria”

Asociația Promo-LEX și portalul Moldova.org lansează Campania “Salvați școlile din Transnistria”, care se va desfășura în perioada 02 – 31 mai 2014.

Scopul acestei campanii este solidarizarea cu elevii, părinții acestora și profesorii care învață și activează în instituțiile de învățământ cu predare în grafia latină aflate în zona de securitate, dar și informarea publicului larg despre problemele cu care se confruntă aceștia.

Evenimentul de lansare a campaniei va avea loc astăzi, 2 mai, la Biblioteca Națională, începând cu ora 16.00. În cadrul evenimentului va avea loc vernisarea expoziției  de fotografie “Transnistria – temnița limbii române”, semnată de fotograful român stabilit în Finlanda, Octavian Bâlea.

Pe perioada campaniei vom publica mesaje video de încurajare a elevilor și profesorilor din cele 8 școli cu predare în limba română, de asemenea vor avea loc și alte activități care le vom face publice pe parcurs. Vă invităm și pe dvs. să transmiteți propriile mesaje de solidarizare pe care le așteptăm la sau pr@promolex.md.

În ultimii 22 ani, administrația de la Tiraspol a întreprins nenumărate acţiuni de intimidare, persecutare şi blocare a activităţii instituţiilor de învăţământ din regiunea transnistreană, care au refuzat să accepte controlul administraţiei de la Tiraspol, insistând astfel să rămână sub jurisdicţia autorităţilor constituţionale ale R. Moldova.

Provocările din ultima perioadă, sugerează că administrația din Tiraspol planifică închiderea școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană. Există riscul că la 1 septembrie 2014, cele 8 instituții de învățământ din regiunea transnistreană în care mai studiază în grafia latină peste 1500 de elevi, să nu mai fie deschise.

Campania “Salvați școlile din Transnistria!” este realizată în parteneriat cu Ministerul Educației.

Activitățile desfășurate în cadrul campaniei pot fi urmărite pe pagina paginile web www.promolex.md și www.moldova.org , dar și pe paginile de Facebook Salvați școlile din Transnistria și Promo-LEX.

 

Sursa: http://promolex.md/index.php?module=campaigns&item=1470