01.11.2017: Tiraspolul a semnat un protocol de colaborare cu serviciul vamal de la Moscova, menit să simplifice comerțul regiunii transnistrene

Administrația secesionistă de la Tiraspol a anunțat că a semnat un protocol de colaborare cu Serviciul vamal de la Moscova menit să simplifice comerțul regiunii transnistrene cu Rusia. Schimbul de informații dintre Serviciul vamal rusesc și așa-numitul comitet vamal transnistrean ar urma să se facă, de acum încolo, cu regularitate, transmite presa oficială de la Tiraspol, care precizează că înțelegerea a fost semnată la Moscova de șeful vămii transnistrene, Vitali Neagu, și adjunctul Serviciului vamal al Federației Ruse, Andrei Strukov.

Statistica transnistreană susține că în primele nouă luni ale acestui an, comerțul regiunii secesioniste cu Federația Rusă ar fi crescut cu aproape 50%, cea mai mare cotă revenindu-i industriei producătoare de mașini – 34%, metalelor și producției metalurgice – 20%. Din totalul exporturilor transnistrene pe piața rusă le-au revenit câte 10% industriei alimentare, celei textile și chimice, iar industriei încălțămintei – 8%.

Agenția Novosti Pridnestrovia transmite că la întâlnirea de la Moscova s-a acordat o atenție deosebită aspectelor privind identificarea mărfurilor transnistrene în fluxul exporturilor Republicii Moldova.

Amintim că din anul 2006, agenții economici din Transnistria își pot exporta produsele doar în calitate de agenți economici ai Republicii Moldova. Embargourile comerciale pe care Rusia le-a impus Moldovei în ultimul deceniu au lovit, astfel, și în producătorii din regiunea secesionistă. În această perioadă, exporturile transnistrene spre Rusia s-au diminuat de la circa 70% până la 7%. Concomitent însă companiile din Transnistria beneficiază de preferințe comerciale din partea UE, ceea ce le-a stimulat să se reorienteze spre piața comunitară și piața internă a Republicii Moldova, unde ajung circa 70% din totalul produselor exportate de companiile din regiunea transnistreană.

Sursa:

https://www.europalibera.org/a/28829157.html