01.11.2015: 90% sau 4,3 mlrd dolari din datoria Moldovagaz către Gazprom aparțin Tiraspoltransgaz

Ministerul Economiei nu dispune de informaţii dacă gazele naturale consumate de MGRES pentru producerea energiei electrice sunt incluse în datoria de gaze a regiunii transnistrene faţă de S.A. “Moldovagaz”.

Drept răspuns la apelurile a peste 4 mii de consumatori privind datoriile operatorilor din sectorul energetic Ministerul a comunicat că la începutul anului datoria Moldovagaz faţă de Gazprom constituia 4,538 mlrd. dolari, dintre care 90% (4,091 mlrd. dolari) sunt ale operatorului transnistrean „Tiraspoltransgaz”, informează UNIMEDIA.

La situaţia de la 1 iulie datorii au crescut până la 4,85 mlrd dolari şi 4,356 mlrd. dolari, respectiv.

„Moldovagaz” livrează gaze naturale către SAD ”Tiraspoltransgaz” în baza Contractului privind condițiile de livrare a gazului natural în Republica Moldova pentru perioada 2007-2011, încheiat la 29.12.2006 dintre SA ”Gazprom” și SA ”Moldovagaz”, inclusiv amendamentele anuale privind extinderea acestuia, precum și a Contractului privind condițiile de livrare a gazelor naturale de la SAD ”Gazprom”, încheiat între SA ”Moldovagaz” și SAD ”Tiraspoltransgaz” la 11.01.2011, inclusiv amendamentele anuale privind extinderea acestuia.

În cazul neîncheierii contractului de livrare al gazelor naturale între SA ”Moldovagaz” și SAD ”Tiraspoltransgaz”, persistă riscul și există posibilitatea tehnică ca ultima să sustragă nesancționat gaze naturale, ca consecință a locației geografice a regiunii transnistrene în zona amplasării conductelor de tranzit în direcția Balcani, la hotarul Ucraina-Republica Moldova, care nu se află sub jurisdicția autorităților din Republica Moldova”, se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei.

 

Sursa: http://unimedia.info/stiri/90-sau-4-3-mlrd-dolari-din-datoria-moldovagaz-catre-gazprom-apartin-tiraspoltransgaz-103625.html