01.09.2015: O echipă Publika TV, reţinută de miliţienii transnistreni. DECLARAŢIILE reporterului după eliberare

(14:10) “Potrivit miliţienilor, pentru filmări este nevoie de acreditare specială de la “SIS”-ul de la Tiraspol. Miliţia consideră că această localitate este sub jurisdicţia autorităţilor de acolo. Am fost transportaţi la Dubăsari pentru audieri, unde am stat cinci ore. 

La interogări au fost amabili şi au pus foarte multe întrebări personale. Însă după ce ne-am întâlnit cu poliţia moldovenească au devenit agresivi.

Materialul video a fost distrus de miliţieni, iar aceştia au avertizat că dacă se va mai întâmpla un asemenea caz va fi luată şi camera, şi vom fi arestaţi. Deocamdată a fost deschis un proces verbal”, a spus reporterul Publika TV Oxana Bodnar.

(13:20) Echipa Publika TV a fost eliberată. Mai multe detalii despre interogatoriul jurnaliştilor în puteţi afla în buletinul de ştiri de la ora 14:00. Milițienii transnistreni au șters imaginile de pe camera de filmat. 

(09:20) O echipă de filmare a Publika TV, reporterul Oxana Bodnar şi cameramanul Igor Crocos, a fost reţinută de aşa-zişii miliţieni transnistreni, la Corjova, localitate controlată de autorităţile de la Chişinău.

Incidentul a avut loc în timp ce jurnaliştii noştri realizau un reportaj despreînceputul anului de studii, cu autorizaţia Comisiei Unificate de Control.

Colegii noştri au fost duşi la sectorul de miliţie din Dubăsari, pentru audieri. 

“Este un incident regretabil pentru că se face presiune asupra jurnaliştilor. În Corjova nu este nevoie de niciun fel de acreditare, dar Corjova este un simbol al rezistenţei şi de fiecare dată Tiraspolul încearcă să provoace. Cred că este o încercare de a răspunde la interdicţia autorităţilor moldoveneşti de interzicere/intrare a maşinilor din Tiraspol în Republica Moldova”, a declarat preşedintele PAD Mihai Godea.

“Nu cred că ar fi existat un motiv care să-i supere. De fiecare dată acţiunile lor, inexplicabile, rămân nepedepsite şi se creează impresia că ei pot face orice cu cetăţenii Republici i Moldova. Din păcate, aceste acţiuni vor mai continua, deoarece cei de la Tiraspol rămân nepedepsiţi pentru acţiunilor lor”, a adăugat fostul deputat.

“Jurnaliştii Publika au acreditare din partea CUC şi au voie să participe la comisiile CUC şi la toate evenimentele din Zona de securitate. Acreditarea expiră pe 31 decembrie 2015. De la an la an, partea transnistreană face presiune asupra jurnaliştilor indiferent de eveniment. Din partea CUC am făcut legătură cu reprezentanţii transnistreni şi am primit o asigurare cu certitudine că jurnaliştii vor fi eliberaţi necondiţionaţi şi i-am rugat să nu şteargă nici o filmare”, a spus membrul CUC, Eduard Bumbac.

“Motivul invocat este dumnealor este că jurnaliştii nu sunt membri ai centrului de presă şi trebuiau să aibă acreditate specială pentru evenimentul respectiv. Ei au dat dovadă că nu cunosc ce înseamnă CUC şi care este menirea ei. Jurnaliştii se află la sectia de miliţie din Dubăsari. Cred că după eliberarea jurnaliştilor, autorităţile moldoveneşti se vor documenta de la sursele primare şi apoi vor întreprinde măsuri”, a explicat membrul CUC, Eduard Bumbac.

PUBLIKA.MD aminteşte că anul trecut, ceremonia de deschidere a noului an şcolar s-a desfăşurat cu incidente la Liceul “Alexandru cel Bun” de la Bender.

La indicaţia autorităţilor separatiste, instituţia de învăţământ a fost deconectată de la energia electrică în timpul festivităţii, pentru ca imnul de stat să nu poată fi difuzat.

 

Sursa: http://www.publika.md/o-echipa-publika-tv-retinuta-de-militienii-transnistreni-declaratiile-reporterului-dupa-eliberare_2389551.html