01.06.2017: Încă un oficial rus, expulzat din Moldova. Acesta se îndrepta spre Tiraspol

Vicepreşedintele Centrului de analiză pe lângă Guvernul Federaţiei Ruse, Gleb Pokatovici, a fost reţinut şi expulzat din Republica Moldova. Incidentul a avut loc joi, 1 iunie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Oficialul rus se îndrepta spre Tiraspol, acolo unde ar fi trebuit să efectuieze un audit financiar-economic, în cadrul parteneriatului dintre Guvernul Rusiei şi „Guvernul” din Transnistria, scrie presa din stânga Nistrului.

„Acest incident reprezintă o acţiune distructivă, care demonstrează lipsa de disponibilitate reală a autorităţilor moldovene de a construi relaţii raţionale cu Transnistria. Cazurile tot mai frecvente de expulzări din ultima vreme a pacificatorilor, oamenilor de ştiinţă, experţilor, jurnaliştilor, diplomaţilor şi altor reprezentanţi ai Federaţiei Ruse, care se îndreaptă spre Republica Moldovenească Nistreană, le calificăm ca o continuare a strategiei duşmănoase de a izola Transnsitria de contactele internaţionale”, se arată în declaraţia aşa-numitului Minister de Externe de la Tiraspol, citată de Adevărul.

Tiraspolul afirmă că decizia de a nu permite expertului rus pe audit să vină în regiunea transnistreană are loc pe fundalul declaraţiei lui Igor Dodon, care a afirmat recent că în Transnsitria în ultimii ani s-au furat circa 15 miliarde de dolari, bani oferiţi de Rusia.  „Ministerul de Externe” de la Tiraspol califică acţiunea Chişinăului drept un pas distructiv, care va duce la escaladarea tensiunilor dintre părţi. În acest sens, autorităţile transnistrene înseamnă Chişinăul să renunţe la acţiuni păguboase, îndreptate spre înrăutăţirea relaţiilor.

Amintim că cinci diplomaţi ruşi au fost declaraţi luni, 29 mai, „persona non grata” de către autorităţile de la Chişinău. Premierul Pavel Filip a declarat că decizia respectivă este argumentată şi este luată în interesul naţional al ţării, afirmând că măsura în cauză a fost luată în baza informaţiilor oferite de SIS. Igor Dodon a reacţionat extrem de dur după declararea a cinci diplomaţi ruşi „persona non grata” de către autorităţile moldovene, susţinând că este vorba de un gest „revoltător” şi despre o comandă venită din partea ţărilor occidentale.

Ministerul de Externe de la Moscova a anunţat miercuri, 31 mai, că a decis să ia o decizie simetrică în raport cu ultima acţiune a Chişinăului şi a expulzat cinci diplomaţi moldoveni. Aceştia trebuie să părăsească Federaţia Rusă în decurs de 72 de ore.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/politica/Inca-oficial-rus-expulzat-moldova-indrepta-tiraspol-1_59300d255ab6550cb8ab2a29/index.html