01.06.2015: Guvernul Transnistriei a prelungit regimul de achitare incompletă a salariilor şi pensiilor

Regimul special de achitare a salariilor şi pensiilor în mărime de 70% în Transnistria a fost prelungit pentru luna iunie. Decizia de rigoare a fost luată de comisia ce stabileşte direcţiile principale ale cheltuielilor bugetelor în baza încasărilor în luna mai.

Potrivit agenţiei “Infotag”, care face referire la site-ul Guvernului autoproclamatei RMN, ministrul Finanţelor, Elena Ghirjul, a raportat că “într-o lună, la bugetul republican au fost încasate 104,6 milioane de ruble ($9,4 mil.) sau cu 20 de milioane mai puţin decît în perioada similară din 2014”. De la începutul anului, cu excepţia veniturilor fondurilor de bază, la buget au fost încasate 406 mil. rub. ($36,5 mil.), ceea ce este cu 185 mil. rub. mai puţin decît în anul trecut.

“Dinamica încasărilor din lunile precedente s-a păstrat şi în mai. În bugetele locale nivelul de suplinire este de 74% din plan”, a spus ministrul, menţionînd că în mai direcţiile protejate social au fost finanţate în mărime de 127,7 mil. ruble.

La şedinţă s-a examinat şi posibilitatea achitării plăţilor de vacanţă angajaţilor din sistemul de învăţămînt. Conform datelor preliminare ale Ministerului Finanţelor, “bugetele locale pentru acest scop vor avea nevoie de circa 57 de milioane de ruble, iar bugetul republican – de 28 milioane de ruble”.

“Este o povară mare pentru bugete, de aceea plăţile vor fi achitate treptat, adică lunar şi în mărime de 70% din suma stabilită”, a spus viceministrul Finanţelor Dmitri Nedelcov.

 

Sursa: http://www.noi.md/md/news_id/62124