01.04.2017: PREŞEDINTELE MOLDOVEI ŞI LIDERUL TRANSNISTRIEI AU COORDONAT PROCEDURA DE SOLUŢIONARE A MAI MULTOR PROBLEME

Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, şi liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselski, au coordonat procedura de soluţionare a mai multor probleme ce se referă la interesele locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Potrivit agenţiei INFOTAG, despre aceasta a anunţat Igor Dodon în cadrul unei conferinţe de presă la finele întrevederii de joi.

„Am discutat un pachet de probleme care au fost puse în discuţie pe parcursul ultimei luni. Este vorba de probleme care îi îngrijorează pe locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Unele din acestea au fost incluse în Protocolul de la Berlin, semnat anul trecut”, a spus Dodon.

Potrivit lui, după prima întrevedere cu Krasnoselski, care a avut loc pe 4 ianuarie 2017, a început soluţionarea unui şir de probleme. În special, a fost simplificată procedura de trecere a frontierei administrative cu Transnistria pentru locuitorii Moldovei, şcolile cu predare în grafie latină din Transnistria funcţionează în regim normal.

„Astăzi, domnul Krasnoselski mi-a transmis lista celor 10 funcţionari moldoveni în privinţa cărora au fost încetate cauzele penale”, a spus Dodon.

El a mai spus că s-au apropiat poziţiile părţilor referitor la soluţionarea problemei accesului fermierilor moldoveni la terenurile amplasate în stânga Nistrului.

„Avem o soluţie pentru această problemă. Autorităţile locale vor soluţiona deja la nivel tehnic această problemă importantă”, a spus Dodon.

El a menţionat că în următoarele săptămâni vor lucra activ grupurile de experţi, pentru a găsi o soluţie la problemele rămase.

„Există anumite dificultăţi în ceea ce ţine de autoturismele cu numere transnistrene de înmatriculare, de telefonia fixă şi mobilă. Sper că experţii vor găsi soluţii. Când vor fi identificate, vom avea o nouă întrevedere, pentru a le aproba. Sper că o asemenea întrevedere va avea loc nu mai târziu de luna mai”, a spus Dodn.

El a menţionat că „Moldova şi Transnistria intenţionează să realizeze împreună mai multe proiecte”.

Potrivit lui, în cadrul întrevederii s-a convenit asupra reabilitării în comun a două artere de drum – autostrăzile M-14 şi M-21, care trec şi pe teritoriul Moldovei, şi pe cel al Transnistriei.

„Vom examina această chestiune. Vrem să ne adresăm partenerilor externi pentru reabilitarea acestor drumuri, căci ele sunt importante pentru ambele părţi”, a spus Dodon.

Şeful statului a menţionat că al doilea proiect se referă la râul Nistru.

„Este vorba de mediu, de salvarea râului. Trebuie să găsim mijloace şi modalităţi pentru a salva râul Nistru. Avem unele idei în acest sens”, a declarat Dodon.

Referindu-se la perspectivele instituirii controlului comun al Moldovei şi Ucrainei pe segmentul transnistrean al frontierei, el a subliniat că „agenţii economici din Transnistria şi locuitorii regiunii nu trebuie să sufere în urma introducerii controlului comun la frontiera Moldovei şi Ucrainei”.

„Problema instituirii controlului comun la punctul de trecere Cuciurgan-Pervomaisc a fost discutată de multe ori, de mulţi ani. Vadim Krasnoselski şi-a exprimat îngrijorarea că din cauza aceasta va avea de suferit bugetul, agenţii economici şi persoanele fizice. Am luat act de îngrijorare”, a spus Dodon.

Potrivit lui, consilierul preşedintelui pentru economie, Elena Gorelova, va efectua o analiză, va studia toate riscurile şi va veni cu propuneri.

„Vom căuta soluţii în funcţie de aceasta. Poziţia mea este că instituirea acestor posturi comune nu trebuie să-i prejudicieze pe agenţii economici şi pe persoanele fizice”, a declarat Dodon.

 

Sursa: http://www.infotag.md/rebelion-ro/243123/