01.04.2015: Transnistria, blocată de Republica Moldova, Ucraina şi România

”Alianţa antirusă dintre România, Moldova şi Ucraina cu susţinerea SUA şi UE impune o blocată economică Tiraspolului şi îngustează inelul geostrategic în jurul republicii autoproclamate din stânga Nistrului” se arată într-o analiză a paginii Rosbalt.

Site-ul face referire la decizia guvernului ucrainean din data de 18 martie prin care exclude punctele de trecere a frontierei cu regiunea transnistreană Cuciurgan şi Platonovo, inclusiv punctul feroviar Cuciurgan din lista celor prin care este permisă circulaţia produselor accizabile.

Totodată se menţionează că autorităţile de la Tiraspol au trimis o scrisoare participanţilor din cadrul formatului de negocieri ”5+2” prin care se plânge de faptul că Chişinăul a declanşat o urmărire penală sistematică fără precedent a antreprenorilor din regiune transnistreană în special a ceror care importă produse de primă necesitate în stânga Nistrului.

Publicaţia rusă susţine că aceste acţiuni afectează grav economia republicii separatiste fiind afectaţi peste 70 de agenţi economici din regiune şi pierzându-se 20 de milioane de dolari la bugetul central. Ca răspuns Tiraspolul ameninţă cu faptul că ar putea ieşi din procesul de negocieri cu Chişinăul.

Articolul mai condamnă faptul că conducerea regională de sud din cadrul Serviciului de Stat de Grăniceri a Ucrainei a sporit măsurile de securitate pe segmentul din Regiunea Autonomă Găgăuzia a graniţei moldo-ucrainene, acţiune care ar avea legătură cu câştigarea alegerilor pentru funcţia de başcan a regiunii de către candidatul pro Kremlin, Irina Vlah.

Sursa: http://adevarul.ro/moldova/actualitate/transnistria-blocata-republica-moldova-ucraina-romania-1_551bb5f1448e03c0fd1c3f8c/index.html